söndag 18 september 2016

Kvarteret Åkern

Det är etablissemang som Kvarteret Åkern tillsammans med Västergatan, Lyran, Far i Hatten med flera som verkligen utgör någon slags mannalandssjäl. I kärnan av Malmös myller av nyöppningar, nedläggningar, stjärnor och helkaklade falafelsyltor finns dessa kärleksfullt ägda, sjukligt prisvärda och med smarriga maträtter fyllda krogar. De är kanske inte de som sätter trenderna eller lagar mat med nasateknik, men de lutar sig tillbaka i någon form av grundmurad trygghet, familjärt mys och enkelhet som limmar mungiporna bakåt öronen på oss. Efter ett par timmar snurrandes på pallar framför bardisken med näsorna i uppläggningsprocessen på Kvarteret Åkern är vi glada och tillfredsställda i flera dygn!


Åkern har 2 sittningar och man gör klokt i att boka, gärna i god tid. Vi lyckas få våra barplatser samma dag, trots att det är lördag. 4 av kocken utvalda rätter går på 350 pix. Det finns ett härligt öl- och naturvinssortiment. Flera av vinerna går att få på glas och kostar 80-100 kronor.

Inredningen är gränsbohemisk. På toaletten är taket guldmålat och över kaklet skuttar kaniner över den vita åkern. Musiken är av positiv myspopskaraktär och bra kurerad, tack!

Till vårt surdegsbröd och smör hivar vi orange naturvin, som sig bör såhär i slutet (?) av ansiktsbehåringstider.

Rätt nummer ett är en kvart spetskål som frästs och bakats med bevarad spänst och brända detaljer. Tommy Myllymäki hade kunnat diktera resten av tillbehören till denna grönsak: rostade hasselnötter, kapris och rejält med fett (idag en bea med god syra).


Våra förväntningar sänks sedan rejält när färskost kladdas ut på tallrik, täcks med slantad morot och belugalinser. Men ack så vi misstar oss. Här är det sött och generöst tack vare en morotsjuice och färskosten bryter snyggt. Förväntningarna hamnar på skam och detta är nog kvällens vinnare i all sin enkelhet. Till detta ett kort franskt vitt vin med grapetoner. Tur att det finns bröd kvar så att tallrikarna kan hyfsas.

Därefter en variant på dillkött: fantastiskt rosa lammstek i skivor, söt buljong, rikligt med dill, gröna ärtor och jordärtskockor där skalet lämnats på och innehållet närmar sig någon form av kräm. Det är gott, men tyvärr blir det för sött i längden och vi pallar helt enkelt inte äta upp allt pga att det är för sliskigt. Vin: Sicilianskt rödvin med mäktig mineral.



Desserten (eller vi får nog kalla den efterrätt ändå ...) är antitesen till vad Davidshallskrogen BAR är berömda för. Men fasen vad härlig den är: en tung och nästan fuktig mandelkaka i bitar toppad med jordgubbar, kompott och grädde. Det är inte bara gott, det är gött. Härligt med rejäl efterrätt för en gångs skull!

Personalen är trevlig, välkomnande och verkar verkligen trivas på jobbet. Man är som gäst vaksamt påpassad utan att känna sig trängd. Servicen är dessutom exceptionellt snabb.

Mannaläsare rekommenderas varmt att äta på denna pulsåder till krog!

Av 10 möjliga poäng:
Mat: 8
Dryck: 8
Service: 8
Miljö: 8
Prisvärdhet: 9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar