söndag 5 juli 2015

Kiez

Vi besöker Kiez en fredagskväll, det kan vara sommarens varmaste. Inne i den bohemiskt slitna lokalen är det tomt men på uteserveringen, som består av en smal remsa längs med väggen och fortsätter med en parkremsa på andra sidan den serveringstillståndslösa trottoaren, är det nästan fullsatt. Långborden ramas in av vimplar och kulörta lyktor i träden, tillbehör som trots att de börjar kännas smått obligatoriska för hipstertäta områden som Sankt Knut fortfarande inte känns helt uttjatade utan bidrar till en avslappnad och gemytlig atmosfär. På en lång träbänk längs med väggen sitter män med enorma välformade skägg på rad i lustiga hattar. Hipstermätaren går i taket.

Det finns inte många rätter att välja på. Det ska inte vara för krångligt utan enkelt, billigt och gott, förklarar den trevliga kyparen för oss. Personalen är verkligen trevlig här, men de har lite mycket att göra. Det låter sympatiskt och vi väljer 90-talsklassikern fylld paprika och en, nu för tiden, nästan lika klassisk pastapesto. Och visst: enkelt är det, billigt är det. Men tyvärr inte särskilt gott. Paprikan är helt enkelt en paprika fylld med en ganska smaklös gråbeige köttfärsblandning, ackompanjerad av några salladsblad på kanten. Vi hade inte väntat oss några gastronomiska explosioner för en rätt som kostar runt hundralappen, men lite kryddor och någon tanke utöver standardreceptet i Vår Kokbok hade kunnat göra underverk för den här rätten. Pastan är ungefär på samma nivå, inte överkokt men med tillbehör som gemene man brukar blanda i. Det är synd, för naturvinet (som för övrigt verkar komma från samma importör i hela Malmö) är det klass på. Det är ju egentligen därför man skall gå hit. Sauvignon balancen som vi får till pastan är i bra balans och matchar väl. 


Som efterrätt tar vi en ostbricka och ytterligare var sitt glas naturvin. Detta är en mer spännande upplevelse. Det generösa och grumliga (orangea, nästan gröna) vitvinet som vår vän i baren kallar ett "lucky mistake" är gott och passar bra till ostarna. Ett misstag värt att upprepas. Och det röda, något för varma, rödvinet med stark gödselkaraktär och svartvinbärs- och lakritsoner är påtagligt på ett positivt sätt. Ostarna är också de goda även om lite mer variation inte hade skadat, nu får vi fyra hårdostar av gruyèrekaraktär och en mjukare fårost. Allt som allt ger vi Kiez följande:
Av 10 möjliga poäng:
Mat: 2
Vin: 8
Miljö: 7
Service: 7
Prisvärdhet: 7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar