Vi beställer korv och tupp för runt hundralappen. I dryckesväg finns förstås lokal äppelmust och Kristianstadbryggd Charlis. Ölen är klass 1 och bryggd särskilt för sotnosen. Den är åt det lite mörkare hållet, lite knäckig och med fin beska. Kanske en av de bästa lättölen som fuktat mannastruparna.
Maten kommer likt växter i bruna lerkrukor. Kul och snyggt, men ack så opraktiskt. Det är ett gissel att gräva opp det gotta i botten och skära korven.
I krukan finnen man ett salladsblad, ett cigarrformat härligt litet färskbakat bröd som är sprött runt om och drar åt det söta hållet, lite för hårt bakade krutonger och någon form av tomatsås i liten mängd. Man finner också en korv. Och här snackar vi korven med stort K. Korven som kvalar i på livets topp 5. Den är fänkålskryddad och grisbaserad. Den har det rätta ljudet när skinnet spricker och är lagom hård på utsidan. Den är flottig och fyllig, ja det liksom rinner fet buljongartad härlighet ut i munnen när tänderna bryter fyllningen. Det enda som är dåligt med denna korv är att den tar slut för fort. Tur då att man kan köpa med hem! Det gör vi. Lammkorv med koriander och chili har idag slunkit ned tillsammans med mynta- och persiljesallad. Sagolikt gott.
Tuppen är serverad på liknande vis med kruka, brödpinne och närodlat salladsblad men här gräver man även upp färskpotatis och kryddig aioli ur krukan. Trots den intensiva korvspecialiseringen, som till och med manifesteras på lamporna i lokalen i form av käcka korv-utrop, levererar Sotnosen även på tuppfronten - Malmös manna finner en god råvara som har behållit sin saftighet genom tillagningen.
Åk hit. Ät korv.
Av 10 möjliga poäng:
Mat: 8
Dryck: 8
Service: 6
Miljö: 8
Prisvärdhet: 7
Vegetariska alternativ?
SvaraRaderaInte som vi känner till (förutom efterrätterna) men de är kanske flexibla.
Radera