fredag 7 augusti 2015

Fridens pizza

OBS! Kör in till den lilla mustboden på vänster när ni svängt in på grusvägen till Fridens. Här köper man enligt vår mening den bästa musten (andra åsikter finns säkert ...). Flera sorter finns, men Ingrid Marie är överlägsen med sin balans i syra och sötma.
_______________________________________________________________

Det känns som om alla som är på österlen kommer hit, så också vi, upprepade gånger, så något är det med denna pizzaluktande bohem-oas.

Återigen har vi gjort misstaget och inte bokat i förväg och det blir därför, som vanligt, några nervösa minuter framför disken, när vi väl fått tag på en servitör strax efter att Fridens nära Kivik har öppnat. Man vet ju att det är den karaktärsfulle mannen vid ugnen som bestämmer. Eller rättare sagt: det är den vedeldade ugnen som bestämmer som en lapp vid kassan informerar oss om. Men som tur är får vi ett bord i solen på terassen, vilket inte de som kommer efter oss får. Åk inte hit utan plan B eller bokning.



Hemmahosrestaurangen Fridens försöker, liksom det mesta på Österlen, förmedla chic konstnärsmiljö med draperier, äppellådor och en sittgrupp lite avslappnat uppslängt på ett bodtak. De lyckas. Peter (mannen vid ugnen) framstår för oss som skön, om än bestämd och bullrig. Man vill liksom knäcka ett par öl (gärna från det dignande sortimentet på krogen) och snacka om livet, arbetet och döden efter att han slängt av sig sin bagarmössa och torkat hettan ur ansiktet i armvecket. Helst på det där bodtaket. Tyvärr är alla gäster inte lika sköna. Och har man bråttom kan det börja klia i kroppen, för här tar det ibland sin tid. Servitörerna springer inte, pizzan kommer när den kommer och det är väl själva poängen. Idag går det dock smidigt och lätt. 



Menyn är lång. Och kreativ. Du kan få allt från den renaste margherita till lokal anklever, löjrom, karibiskt med kokos eller tryffelsalami. Pris ca 130-200 per pizza. Ölsortimenten är noga utvalt och mycket brett. Vinet har vi inte smakat, det är helt enkelt för kul att välja öl.

Vi äter en fenomenal buffelmozzarella + pesto (krämig som attan) + parmesan + färska örter (oregano och rosmarin) och en nästan lika bra oliver (med kärnor - plus i kanten) + kronärtskockor + tryffelsalami (himmelsk).  Bottnarna är magiska. Tänk mer kex/oblat än botten. Tomatsåsen är god. Råvarorna är toppen och förstås lokala. Koll på läget har man när det mesta av de delikatesser som läggs på inte har varit med i ugnen utan bärs fram av den underliggande varan härligheten. Pizza nummer 2 hade mått bra av lite mer fukt i fyllningen (läs mer ost), men i övrigt finns här inte mycket att önska.

Eftersom vi kör dricker vi lättöl från To öl och Dugges. Livet leker trots alkoholavsaknad. 

Jo. Vi kommmer nog tillbaka nästa sommar ändå. 

Av 10 möjliga poäng:
Mat: 7
Dryck: 7
Service: 5
Miljö: 8 (ffa i trädgården)
Prisvärdhet: 6


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar